block 1

Wat zijn IP-waarden?

 

Op verlichting zie je vaak een IP-waarde terug, maar wat betekent dit? IP staat voor Ingress Protection of International Protection rating. Het eerste cijfer geeft aan in welke mate het toestel is beschermd tegen vaste voorwerpen en stof. Het tweede cijfer geeft de bescherming tegen vocht en water aan. Binnenverlichting heeft geen extra bescherming nodig. Een lamp met IP20 is binnen meestal voldoende. De badkamer en tuin is een ander verhaal. Water en elektriciteit gaan niet zo goed samen, daarom heb je in deze ruimtes een hogere IP waarde nodig.


De IP-waarden van lampen

Op het gebied van verlichting zijn de volgende IP-waarden het meest voorkomend:

  • IP20: Beschermd tegen vaste objecten boven 12 mm
  • IP21: Drupwaterdicht
  • IP23: Regenwaterdicht
  • IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en douche)
  • IP54: Spatwaterdicht en stofvrij
  • IP65: Beschermd tegen waterstralene)
  • IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor in het bad of in de douche)
  • IP68: Stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water

De badkamer en buiten zijn op te delen in verschillende zones waarbij de verlichting een andere IP waarde nodig heeft.

block 7


Minimale IP waarde in de badkamer

De badkamer is onder te verdelen in drie zones. Zone 1 is de zone bij het bad of de douche tot 225 cm boven de bodem van het bad of de douche. Hier is dus veel vocht en water. Lampen hebben dus een hoge bescherming nodig. De verlichting in zone 1 moet minimaal IP 65 hebben. Ook moet de verlichting werken op 12V.

Zone 2

Zone 2 is de zone direct boven de douchecabine, rond de wastafel en rondom het bad. Dit is de ruimte tot 60 cm van zone 1. Voor deze zone geldt minimaal IP44.

IP waarden badkamer

Zone 3

Verlichting in de overige delen van de badkamer, dus zone 3, die geen directe aanraking hebben met druppels water, maar waar wel mogelijk condensvorming op valt hebben een minimale IP waarde nodig van IP21.Minimale IP waarde in de tuin

De tuin is ook onder te verdelen in verschillende zones. In zone 1 staat verlichting dat direct door alle weersinvloeden geraakt worden. Regen, wind en hagel, de verlichting moet overal tegen kunnen. Deze lampen hebben dan ook een hoge IP waarde nodig, namelijk minimaal IP65. Wil je verlichting in de vijver plaatsen, dan heeft deze verlichting een nog hogere IP-waarde nodig namelijk minimaal IP67. Deze verlichting kan ondergedompeld worden in water.

Zone 2

Zone 2 is de zone waarbij de verlichting direct tegen het huis geplaatst wordt. Hierdoor heeft het wel wat beschutting, maar hangen en staan de lampen nog redelijk open. Deze lampen hebben minimaal IP44 nodig.

IP waarden tuin

Zone 3

Zone 3 is de laatste zone en deze zone omvat alle verlichting die beschut wordt opgehangen. Denk hierbij aan spotjes onder het boeiboord, in een overdekt balkon of verlichting in een veranda of overkapping. Deze verlichting komt niet direct in aanraking met de weersinvloeden, maar krijgt vaak wel te maken met vocht. Hierdoor hebben deze lampen minimaal IP23 nodig.

emico-featured

Poluaire badkamerlampen