Energie besparen met verlichting

We moeten er allemaal aan toe geven; energie besparen. Niet alleen vanwege de hoge gas- en energierekening, maar ook om het milieu een handje te helpen en duurzamer te leven. Maar welke stappen kun je allemaal ondernemen? Hieronder lees je wat jij kan doen om energie te besparen.


Energy_Saving_Calc

Bespaarcalculator

LED vs gloeilampen

Hoeveelheid lichtbronnen

1

10

30

Gemiddeld aantal branduren per dag

1

4

24

Jouw energieprijs per kWh

€0.10

0.40

€1.50

Besparing per maand*:

0.63

*Uitleg over de berekening onder de calculator

Totale kosten voor gloeilampen:

0.70

Totale kosten voor LED verlichting:

0.07

Terugverdienperiode van LED lichtbronnen:

380

*De berekening is gebaseerd op een enegie-efficiente ratio van 10:1 in het voordeel van LED verlichting.
Dit is de besparing per maand, wat gelijk staat aan € per dag of € per jaar!
Gebaseerd op een gemiddelde aankoopprijs van €8,00 per LED lichtbron.

Let op: De besparingsberekening is gebaseerd op schattingen en mag niet worden beschouwd als exact. Lampenlicht kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele verschillen tussen de berekende besparing en de daadwerkelijke besparing.


Besparen met LED verlichting

LED verlichting is het meest energiezuinig als het gaat om verlichting. Een LED lamp verbruikt namelijk 80% tot 90% minder stroom dan halogeen- of gloeilampen. Wil je graag meer weten over hoe je energie kunt besparen met LED verlichting en wat dat jou gaat opleveren?


Besparen met een plafondventilator

Wist je dat je ook gas en energie kunt besparen met veel plafondventilatoren? De meeste ventilatoren hebben namelijk naast de zomerstand ook nog een winterstand. Als de bladen van de ventilatoren de andere kant op draaien heeft het een verwarmend, in plaats van verkoelend effect. Bovendien kunnen ze prima gebruikt worden als eyecatcher, geven de plafondventilatoren van lampenlicht licht en verbruiken ze gemiddeld 20 keer minder stroom dan een airco! Benieuwd hoe het precies werkt?


 

Slimme verlichting

Slimme verlichting is altijd LED verlichting, dat maakt het al energiezuinig! Maar doordat je deze ook op afstand kan besturen heb je nooit teveel verlichting aan staan. Zelfs wanneer je niet thuis bent. Slimme verlichting komt vaak ook in verschillende kleuren. Door een warme kleurtint te gebruiken lijkt het ook meteen warmer in de ruimte. En hoef je de verwarming nog niet direct aan te zetten als het wat frisser wordt.

 

Sensor verlichting

Verlichting voor buiten hoeft natuurlijk niet altijd te branden. Dat is zonde wanneer je er geen gebruik van maakt. Verlichting met bewegingsmelder zorgt ervoor dat er alleen licht brandt wanneer je dat nodig hebt. De lamp gaat automatisch na een paar seconde weer uit als deze geen beweging meer detecteert.

 

Solar verlichting

Met de zon energie opwekken: duurzamer kan eigenlijk niet! Onze buiten solar verlichting zorgt ervoor dat jouw tuin op een energiezuinige manier wordt verlicht. De lamp zet zonnestralen om in energie, die jouw tuinverlichting laat branden zodra het donker wordt.


Over het energielabel

Bekijk voordat je een elektrisch apparaat aanschaft altijd het energielabel. Deze geeft namelijk het energieverbruik aan in kWh per 1000 uur. Het energielabel kan een bepalende factor zijn bij het aanschaffen van een product. Het kan je namelijk een hoop geld besparen wanneer je voor een product met groener label gaat. Wil je meer weten over het vernieuwde energielabel van de Europese Commissie?


Een licht interieur

Het klinkt als vanzelfsprekend, maar misschien had je er nog niet aan gedacht. Een licht interieur! Door het gebruik van lichte kleuren heb je minder verlichting nodig, wat leidt tot minder stroomverbruik. Dat zit als volgt. Donkere kleuren absorberen licht, terwijl lichte kleuren reflecteren. Bovendien voelt een licht interieur ook nog eens ruimer aan. Win-win!

Warme lichtkleur zorgt voor warm interieur

Het draait allemaal om het warmte gevoel! Wist je dat als je een lichtbron kiest met een laag aantal Kelvin, je het automatisch ook warmer hebt? Je hersenen misleiden je doordat het warm oogt in de ruimte vanwege de lichtkleur. Een hele simpele, maar effectieve manier om het warmer te krijgen!

Glazen of lichte lampenkappen

Glazen- of lichte lampenkappen kunnen ook bijdragen aan meer warmte in het interieur. Door een gebroken wit of beige tint lampenkap te kiezen bijvoorbeeld. Of door een lichtbron met een laag aantal Kelvin in een glazen lampenkap te plaatsen. Deze is goed zichtbaar en een warme lichtkleur draagt ook bij aan een warmer gevoel!


Bespaartips

Naast dat je milieubewust bezig bent, kan verlichting dus ook een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van het stroomverbruik en daarmee de energierekening. Maar wat kun je verder nog doen om je interieur zo energie efficiënt mogelijk in te richten?

Veelgestelde vragen (FAQ)

 

  • Is LED zuiniger dan Halogeen?

 Ja, een LED lamp verbruikt gemiddeld 8 keer minder stroom dan een halogeenlamp om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Vergeleken met een gloeilamp is dat zelfs 10 keer!

 

  • Waarom heeft LED-verlichting soms energielabel E, F of G hebben?

Sinds november 2021 is er het een en ander veranderd als het om energielabels gaat. Voorheen had je producten met een A++ label, dit bestaat nu niet meer. Lampen die voorheen een A+ label hadden kunnen nu vallen in het C label. Dit komt doordat de richtlijnen zijn aangepast, omdat energiezuinige producten zich snel ontwikkelen en de Europese Unie bedrijven wil stimuleren om producten te kunnen laten groeien op het gebied van duurzaamheid.

 

  • Welke lamp gebruikt het minste stroom?

LED lampen zijn de meest energiezuinige lichtbronnen die er zijn.