10% EXTRA korting op alles* >

Energie besparen met LED

Normaal gesproken vervang je een lichtbron pas als deze aan het einde van zijn levensduur is. Toch is het vaak de moeite waard om je halogeen of gloeilamp te vervangen door een LED lichtbron. Dit kan namelijk flink schelen in het stroomverbruik en daarmee jouw energiekosten. Bovendien is het één van de meest eenvoudige manieren om energie te besparen. Nieuwsgierig geworden? Lees hieronder hoeveel je kunt gaan besparen als je overstapt naar LED!

Halogeen vervangen door LED

Wat levert het nou op als je een halogeenlamp gaat vervangen door LED? Halogeenverlichting wordt per 1 september 2018 niet meer verkocht in de Europese Unie, omdat deze niet voldoen aan de duurzaamheidsnorm van de EU. LED lampen verbruiken 80% tot 90% minder stroom dan een gloei- of halogeenlamp. Ook gaan ze gemiddeld 15.000 branduren mee en dat kan dus tot wel 15 jaar zijn!


 

Lichtsterkte

De lichtsterkte van je lamp is erg bepalend voor je interieur. Bij LED verlichting wordt dit niet uitgedrukt in watt maar in lumen. Benieuwd in welke ruimte je welke lichtsterkte nodig hebt?

 

Kelvin

De licht kleurtemperatuur, ook wel Kelvin genoemd, geeft aan hoe warm het licht is. LED heeft het imago van fel wit licht, maar met de juiste hoeveelheid Kelvin is dat niet het geval! Warm sfeerlicht laat het bovendien ook warmer aanvoelen!


Hoeveel kan ik besparen met LED verlichting?

 

Om inzicht te geven in hoeveel je kan besparen, wordt beschreven hoeveel je kan besparen wanneer je alle verlichting in je woonkamer verandert in LED verlichting. De berekening is gebaseerd op de volgende lampen in een woonkamer met het energielabel erachte: 

 

 • 1 plafondlamp (A)
 • 2 wandlampen (E)
 • 1 tafellamp (C)
 • 1 uplighter (D)
 • Verlichting in een kast/tv-meubel (F) (met LED strips, dit is meestal al energiezuinig en alleen mogelijk met compacte LED-technieken)

 

  Gloeilampen LED
Stroomverbruik per dag 2,7 kWh 0,42 kWh
Stroomverbruik per jaar 985,5 kWh 152,3 kWh
Kosten per jaar* €571,59

€88,91

 

*Berekend op basis van de gemiddelde kWh prijs van €0,58 (per augustus 2022 in Nederland) en een gemiddelde gebruiksduur van 6 uur per dag.

emico-featured

Watt vergelijken met lumen

Vroeger werd de lichtsterkte van een lamp uitgedrukt in Watt. Tegenwoordig zegt dit niet veel meer over de lichtsterkte van je lamp en moet je kijken naar het aantal lumen op de verpakking. Dit kan lastig zijn als je net schakelt van halogeen- of gloeilamp naar LED verlichting, daarom een vergelijking:

 

Wattage Lichtopbrengst
15 watt 100 tot 150 lumen
25 watt 200 tot 300 lumen
40 watt 400 tot 500 lumen
60 watt 700 tot 800 lumen
75 watt 900 tot 1000 lumen
100 watt meer dan 1300 lumen

 

Voor sfeerverlichting gebruik je lichtbronnen tot 200 lumen. Lampen met 300 tot 500 lumen worden vaak in de woonruimtes gebruikt. Verlichting boven de 500 lumen wordt gezien als veel, helder licht. Dit wordt vaak gebruikt in garages, kelders en badkamers.


Voordelen van LED

 

Nog niet helemaal overtuigd? We zetten de voordelen nog even voor je op een rij:

 • LED heeft een lager stroomverbruik waardoor je aanzienlijk bespaart op je energiekosten
 • LED verlichting heeft een langere levensduur (meer dan 15 keer langer dan gloeilampen)
 • LED wordt niet warm en is minder brandgevaarlijk
 • Verkrijgbaar in veel verschillende lichtkleuren en lichtsterktes
 • LED is dimbaar voor meer sfeer in de ruimte
 • LED verlichting is beschikbaar voor iedere fitting
 • LED is steeds vaker slim! Dit houdt in dat ze per app of afstandsbediening te bedienen zijn.