Weekdeals: Minimaal 25% korting op alles* >

Energie besparen met een plafondventilator

Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar met een plafondventilator kun je een hoop energie besparen! Deze zorgt namelijk voor meer dan een verfrissend briesje in de zomer. Door de winterstand die op veel ventilatoren zit zorgt hij ervoor dat de warme lucht naar beneden geblazen wordt in de winter. Benieuwd hoe dit werkt en welke voordelen een plafondventilator nog meer heeft? Lees dan snel verder!

Hoeveel kan ik besparen?

Het kan flink in de kosten lopen om je huis te verwarmen, verkoelen en verlichten. Met een plafondventilator verbruik je gemiddeld 0.05 kWh per uur. In tegenstelling tot een airco die tussen de 1,0 en 2,5 kWh per uur verbruikt ben je met een ventilator dus stukken goedkoper uit! Wanneer een plafondventilator 8 uur per dag draait, verbruik je gemiddeld 0,4 kWh op één dag. Bij een airco is dit gemiddeld 12 kWh per dag. Wanneer je uitgaat van de gemiddelde kWh prijs van €0,58 (per augustus 2022 in Nederland) ben je met een plafondventilator €0,20 kwijt. Terwijl je met een airco  €6,95 per dag betaald. Tel uit je winst!

Hoe werkt het?

Zomerstand

Nu je op de hoogte bent dat er een zomer- en winterstand zit op veel plafondventilatoren, leggen we je graag uit hoe het werkt. Bij de zomerstand van een plafondventilator draaien de bladen tegen de klok in en wordt de lucht recht naar beneden geblazen. Hierdoor ontstaat een briesje wat een verkoelend effect geeft. De gemiddelde temperatuur in de ruimte zal niet omlaag gaan, maar door de luchtcirculatie lijkt het koeler!

Winterstand

Bij de winterstand draait de ventilator met de klok mee. Hierdoor wordt de koude lucht door de ventilatorbladen van beneden naar boven gezogen. De warme lucht, die normaal boven in de kamer blijft hangen, wordt langs de ventilator af naar beneden geduwd. Hierdoor wordt de warme lucht gelijkmatiger over de ruimte verdeeld, waardoor de verwarming net een tandje lager kan blijven staan. Zo hou je nog steeds warme voeten, maar bespaar je op stookkosten!


emico-featured

Plafondventilatoren met winterstand


De voordelen op een rijtje

Plafondventilatoren hebben nog meer voordelen! Deze hebben wij voor je op een rijtje gezet:

  • Hij verbetert de luchtcirculatie en temperatuur in de ruimte
  • Plafondventilatoren bij lampenlicht hebben ook een verlichtings- en sfeer functie
  • Een plafondventilator is een stuk stiller dan een airco
  • Plafondventilatoren verminderen muggenbeten; deze houden namelijk niet van sterke luchtstromingen

Veelgestelde vragen (FAQ)

 

  • Waar moet je op letten bij het kopen van een plafondventilator?

Allereerst is het belangrijk dat je zeker weet dat jouw plafond een plafondventilator kan dragen. Vaak zijn dit relatief zware producten die niet op stucplaten blijven hangen. Zorg dus dat je een stevig plafond hebt!  Ook welke diameter het beste past bij jouw ruimte is erg belangrijk, bij een te kleine ventilator heeft het namelijk te weinig effect.

Aantal vierkante meter Diameter plafondventilator
Tot 8 m² 75 cm
8 tot 10 m² 90 cm
8 tot 12 m² 103 cm
10 tot 16 m² 120 cm
12 tot 25 m² 132 cm
18 tot 32 m² 140 cm
25 tot 45 m² 160 cm
30 tot 50 m² 180 cm
meer dan 50 m² Aanbevolen om meerder plafondventilatoren te plaatsen
     

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Wat is de beste plek voor een ventilator?
    Om de plafondventilator het beste tot zijn recht te laten komen plaats je hem minimaal 1,5 meter van de muur af. Dan heb je het meeste profijt van de luchtstroming.