block 1

Tuinverlichting aanleggen: grondspots

 

 Je kan met een spot prachtige sfeerverlichting creëren in je tuin. Er zijn twee verschillende soorten: opbouwspots, ook wel een prikspot genoemd, en grondspots. De prikspot plaats je boven de grond en deze wordt meestal gebruikt bij een zachte ondergrond. Bijvoorbeeld in de aarde. Een grondspot is ondergronds en kan alleen gebruikt worden op een vlakke ondergrond. Bijvoorbeeld in de bestrating, in een houten terras of in de grind.

Shop nu

Het aanleggen van een grondspot

Het aanleggen van grondspots is niet eenvoudig. Als je twijfelt over de installatie ervan, laat je dat het best over aan een installateur. Als je zelf de grondspot gaat installeren zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om rekening mee te houden. Gebruik een stuk grijze grondkabel om aan de grondspot te monteren. Aan de onderkant van de grondspot zit de zogenoemde wartel. Hiermee maak je de grondspot aan het snoer vast en dit zorgt ervoor dat de grondspot goed is afgesloten.

block 7

Verbind de kabels met een kabelmof

De stukken grondkabel en de grondspots verbind je met elkaar door middel van een kabelmof. Deze zorgt er ook voor dat de verbinding van de verschillende kabels waterdicht is. Een kabelmof is een aftakdoos waarmee je twee of meerdere kabels aan elkaar kunt koppelen. Deze aftakdoos giet je vol met hars, zodat er een waterdichte verbinding ontstaat die je veilig onder de grond kunt plaatsen. Zorg ervoor dat je je spots goed test voor je de kabelmof volgiet met hars. Zodra je dat hebt gedaan kan je niets meer aan de verbinding veranderen. Als je spots het dan niet doen, heb je dus een probleem!

block 7.1Kies de juiste ondergrond

Het is belangrijk dat je de grondspots nooit in een kuil of op een bult plaatst. Ze moeten op een vlak oppervlak geplaatst worden. Zorg dat je de put waarin je de grondspot plaatst voorziet van een laag grind van 30 cm of meer. Dat zorgt ervoor dat de neerslag sneller kan wegzakken.

block 6 block 6.1

Kies de goede IP-waarde

Spots die je in de tuin plaatst, moeten natuurlijk waterdicht zijn. Kijk daarom goed naar de IP-waarde van je spots. De IP-waarde is de International Protection waarde en geeft de mate van waterdichtheid van een lamp aan. Omdat grondspots sowieso te maken krijgen met regenval en andere vormen van vochtigheid is het veiliger om voor een grondspot te kiezen met een IP68. Dit betekent dat de grondspot waterdicht is en beschermd is tegen verblijf onder water. Je ziet ook vaak grondspots met IP65 of IP67. Dit biedt in bijna alle gevallen ook voldoende bescherming.

Meer info
emico-featured

Grondspots