IP-waarden in de tuin

arrow
 

 Op verlichting zie je vaak een IP-waarde terug, maar wat betekent dat? IP staat voor Ingress Protection of International Protection rating. Het eerste cijfer geeft aan in welke mate het toestel is beschermd tegen vaste voorwerpen en stof. Het tweede cijfer geeft de bescherming tegen vocht en water aan. Water en elektriciteit gaan niet zo goed samen, daarom heb je in de tuin een hoge IP-waarde nodig. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de verlichting bestand is tegen vocht en water.

Shop nu

De IP-waarden van lampen

Op het gebied van verlichting zijn de volgende IP-waarden het meest voorkomend:

  • IP21: Drupwaterdicht
  • IP23: Regenwaterdicht
  • IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor beschutte plaatsen)
  • IP54: Spatwaterdicht en stofvrij
  • IP65: Beschermd tegen waterstralen
  • IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor vijververlichting)
  • IP68: Stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water (kan door alle weersinvloeden geraakt worden)

De tuin is op te delen in verschillende zones waarbij de verlichting een andere IP-waarde nodig heeft.

block 7Zone 1

De tuin is onder te verdelen in verschillende zones. In zone 1 staat verlichting dat direct door alle weersinvloeden geraakt worden, dit is de minimale IP-waarde voor buitenverlichting. Regen, wind en hagel, de verlichting moet overal tegen kunnen. Deze lampen hebben dan ook een hoge IP-waarde nodig, namelijk minimaal IP65. Wil je verlichting in de vijver plaatsen, dan heeft deze verlichting een nog hogere IP-waarde nodig namelijk minimaal IP67. Deze verlichting kan ondergedompeld worden in water.

Zone 2

Zone 2 is de zone waarbij de verlichting direct tegen het huis geplaatst wordt. Hierdoor heeft het wel wat beschutting, maar hangen en staan de lampen nog redelijk open. Deze lampen hebben IP44 nodig.

IP waarden huis

Zone 3

Zone 3 is de laatste zone en deze zone omvat alle lampen die beschut wordt opgehangen. Denk hierbij aan spotjes onder het boeiboord, in een overdekt balkon of verlichting in een veranda of overkapping. Deze verlichting komt niet direct in aanraking met de weersinvloeden, maar krijgt vaak wel te maken met vocht. Hierdoor hebben deze lampen minimaal IP23 nodig.

emico-featured

Onze favorieten