Lumen-Watt


Please accept marketing-cookies to watch this video.

Wat zijn lumen?

Het kiezen van een geschikte lichtbron voor in jouw lamp is afhankelijk van het aantal lumen dat je nodig hebt. In deze video leggen wij uit wat lumen zijn en welk aantal het beste past bij de functie van jouw verlichting.


Lumen en watt

Vroeger werd het vermogen van een lamp uitgedrukt in watt. Tegenwoordig zie je dat op de verpakking van lichtbronnen meestal lumen wordt vermeld. Het wattage van een lamp is de hoeveelheid energie die de lamp verbruikt. Lumen geeft de lichthoeveelheid aan die een lamp uitstraalt. Eigenlijk is lumen een veel betere manier om verlichting te vergelijken. Lumen is namelijk de lichtsterkte en geeft aan hoeveel licht een lamp geeft, terwijl watt enkel het  energieverbruik van een lamp aangeeft. Om die reden wordt er tegenwoordig gekeken naar het aantal lumen dat een lamp heeft en niet naar het wattage. 

 

lumen

Het is bijna onmogelijk om wattages om te rekenen naar lumen, omdat dit twee hele verschillende eenheden zijn. Vroeger had je een hoger wattage nodig om een bepaalde hoeveelheid licht te geven. Inmiddels heb je ook lampen met een laag wattage wel veel licht geven. Om deze reden kun je watt eigenlijk niet omrekenen naar lumen. Over het algemeen kun je wel zeggen dat een lamp met een hoger wattage ook meer licht geeft, oftewel meer lumen heeft. 

 

lumen

Heb je vragen aan onze klantenservice? Onze contactgegevens vind je hier.