Energie en kosten besparen met slimme verlichting

Door Robbert / 10 januari 2024

Ben je benieuwd hoe slimme verlichting energie en kosten bespaart vergeleken met traditionele verlichting? Dit artikel gaat daar dieper op in. We kijken naar de verschillende manieren waarop slimme verlichting energiezuiniger is dan oudere lampen. Denk aan LED-technologie, die veel minder energie verbruikt. We bespreken ook handige functies zoals automatisch uitschakelen en het aanpassen van de helderheid. Deze functies helpen je om energie te besparen zonder dat je er veel voor hoeft te doen.


Daarnaast gaan we in op de kosten van een slim verlichtingssysteem en de levensduur van slimme lampen. Slimme lampen kosten misschien wat meer, maar ze gaan veel langer mee dan traditionele lampen. Dit maakt ze op de lange termijn vaak voordeliger. Lees verder voor meer details over deze slimme investering.

Hoeveel energie bespaart slimme verlichting in vergelijking met traditionele verlichting?



De hoeveelheid energie die je kunt besparen met slimme verlichting in vergelijking met traditionele verlichting hangt af van verschillende factoren, waaronder het type slimme verlichting, hoe je deze gebruikt en welke traditionele verlichting je ermee vergelijkt. Hier zijn enkele manieren waarop slimme verlichting over het algemeen energie kan besparen:

Slimme verlichting maakt tegenwoordig altijd gebruik van energiezuinige LED lampen in plaats van oudere, minder zuinige gloei- of halogeenlampen. LED-lampen verbruiken gemiddeld 90% minder energie voor dezelfde hoeveelheid licht.

Slimme verlichtingssystemen kunnen worden geprogrammeerd om automatisch uit te schakelen wanneer ze niet nodig zijn of om helderheid aan te passen op basis van de omgeving of lichtomstandigheden. Dit helpt onnodig energieverbruik te voorkomen.

Met slimme verlichting kun je lampen uitschakelen of dimmen zonder fysiek naar de schakelaar te gaan. Dit betekent dat je lichten niet onnodig aan laat staan.

De exacte besparing hangt af van hoe consistent je deze functies gebruikt en welke verlichtingstechnologieën je vergelijkt. Over het algemeen kunnen huishoudens aanzienlijke energiebesparingen realiseren door over te stappen op slimme verlichting technologieën, maar de exacte cijfers variëren.

Wat is de levensduur van een slimme lamp?



De levensduur van een slimme lamp hangt sterk af van verschillende factoren, waaronder het type lamp, de fabrikant, het gebruikspatroon en de kwaliteit van het product. Over het algemeen hebben de meeste slimme lampen een levensduur die vergelijkbaar is met die van traditionele LED-lampen. Dit kan variëren, maar veel LED-lampen hebben een geschatte levensduur van 15.000 tot 25.000 branduren of meer.

15.000 tot 25.000 branduren zou betekenen dat als je de lamp elke dag acht uur per dag aanzet, je er gemiddeld tussen de 5 en 9 jaar over zal doen om deze helemaal op te laten branden! 

Over het algemeen wordt aangenomen dat veel huishoudens hun lampen tussen de 3 en 5 uur per dag gebruiken. Dit kan sterk variëren. Gebaseerd hierop betekent het dat je gemiddeld 10 tot 20 jaar met je LED-lampen kunt doen. Dit scheelt enorm in kosten als je dit vergelijkt met traditionele verlichting zoals gloeilampen, die gemiddeld maar 1000 tot 2000 branduren meegaan. Dus ja, LED-lampen zijn in aankoop vaak iets hoger dan gloeilampen, maar aangezien je deze maar eens elke 15 jaar vervangt ben je uiteindelijk een stuk goedkoper uit!

Het nooit meer in het donker pakket van lampenlicht.be
7 jaar zonder zorgen na aankoop van je bestelling!
  • Binnen 48 uur een vervangend product bij schade of defect
  • Gratis retourneren met 90 dagen bedenktijd
  • Extra lange garantie op val- en stootschade, waterschade, kortsluiting en geïntegreerd LED
  • Ruil je oude lamp binnen 7 jaar in en krijg 30% extra korting op een vervanger!

Wil je nog meer weten?

Lees hier meer over de uitgebreide garantie