10% EXTRA korting op alles* >
block 1

Plafondventilator installeren? Zo doe je dat!

 

 Bij lampenlicht vind je verschillende plafondventilator lampen. Met een plafondventilator lamp sla je twee vliegen in één klap. Je kunt een ruimte verlichten en tegelijk verkoelen of verwarmen. Wat veel mensen niet weten is dat een plafondventilator niet alleen in de zomer, maar ook in de winter nuttig kan zijn. Door de motor van de plafondventilator in de zuigende stand te zetten, wordt zware, koude lucht naar boven gezogen. De warme lucht, die normaal gesproken altijd boven in de kamer zit, wordt hierdoor verdreven door de koude lucht en gaat via de zijkanten van de kamer weer omlaag. Deze luchtverplaatsing zorgt ervoor dat je het sneller warm hebt en misschien zelfs de verwarming iets naar beneden kunt draaien.

Shop nu

Wat heb je nodig:

Om de plafondventilator te installeren heb je minimaal dit gereedschap nodig:

  • Een spanningszoeker
  • Een schroefboormachine
  • Een klopboormachine
  • Pluggen
  • Lange schroeven
block 7

Schakel de stroom af

De stroom moet uitstaan als je begint met het ophangen van de plafondventilator. Controleer met een spanningszoeker of de stroom echt van het stroompunt af is. Als het lampje van de spanningszoeker niet gaat branden, staat er geen stroom meer op de draden.

block 7.2

Schroef de bladen vast aan de ventilator

Schroef met een schroefboormachine de ventilatorbladen vast aan de ventilator.

block 7.3
block 6

Maak de kap van de ventilator vast en bevestig het verbindingspijpje

Het is de bedoeling dat je de elektriciteitsdraden van de ventilator met de kap van de ventilator verbindt. Dan schroef je de kap op de ventilator. Haal daarna de elektriciteitsdraden door de verbindingspijp dat de ventilator verbindt met de plafondkap en schroef dit vast. Dit pijpje zorgt ervoor dat de ventilator niet te dichtbij het plafond hangt. Schuif de plafondkap over het verbindingspijpje heen en maak bovenaan het pijpje de balans kogel vast. De balans kogel zorgt ervoor dat de ventilator wat speling heeft bij het ronddraaien. Dit zorgt ervoor dat de ventilator in balans blijft en niet gaat wiebelen.


Bevestig de plafondbeugel en de ontvanger

Plaats de plafondbeugel om de balans kogel heen en plaats de ontvanger in de beugel. Bevestig de elektriciteitskabels van de ventilator aan de ontvanger. De ontvanger zorgt ervoor dat je de ventilator en de lamp met de afstandsbediening aan- en uit kunt zetten.

block 7.4

Bevestig de lampen en de lampenkap

Draai de ventilator om en draai de lampjes in de fittingen. Daarna moet je de lampenkap vastdraaien.

block 7.5

Bevestig de ventilator aan het plafond

Sluit de elektriciteitsdraden van je plafond op de kroonsteen van de ventilator aan. Bevestig de ventilator met schroeven aan het plafond. Het is niet slim om de ventilator aan de centraaldoos te bevestigen, omdat dit niet sterk genoeg is en de ventilator dan naar beneden kan vallen. Zorg ervoor dat je de schroeven in een balk of in het beton van het plafond boort. Klaar, je hebt je plafondventilator opgehangen!

block 7.6
emico-featured