functioneel lichtplan buiten

Sfeer creëren in je tuin? Maak een lichtplan!

 

Tuinverlichting heeft meestal twee functies: sfeer creëeren én functioneel licht voor in de tuin. Bijvoorbeeld een lamp bij de buitendeur die aanspringt wanneer je voorbij komt of een mooie lamp die het terras verlicht als je in de zomer lang buiten zit! Om ervoor te zorgen dat je op de juiste plekken in je tuin verlichting aanlegt die je nodig hebt, is het goed om op voorhand een functioneel lichtplan te maken. Ook als je niet meer tevreden bent over de huidige verlichting in je tuin, is het slim om een lichtplan op te stellen. Het is mogelijk om zelf een lichtplan op te stellen, maar je kan ook hulp vragen aan een professional. Onze lichtadviseurs staan voor je klaar om advies te geven bij het creëren van je lichtplan!

 

Zelf een lichtplan maken voor in de tuin

Wanneer je zelf een lichtplan wil maken voor in je tuin, zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Deze spreken we hieronder.

Stap 1. Maak een plattegrond

Er moet eerst een plattegrond van de tuin worden getekend op schaal. Daarop moeten de belangrijkste onderdelen van je tuin worden aangegeven. Bijvoorbeeld het gras, het terras, vijver etc.

functioneel lichtplan buiten

Stap 2. Denk na over de plaatsen in de tuin die je wil verlichten

Zijn er bepaalde plaatsen in je tuin waar je graag sfeerverlichting hebt in het donker? Of zijn er ook plaatsen waar je het liefst functioneel licht wil hebben? Je moet ook het best nadenken over bepaalde stukken in de tuin die met de juiste verlichting beter tot hun recht komen (bijvoorbeeld een lamp bij de voordeur). Deze moeten allemaal op jouw plattegrond aangegeven zijn.

functioneel lichtplan buiten

Stap 3. Bepaal per lichtpunt welke soort verlichting nodig is

Er moet duidelijk aangegeven zijn welke soort verlichting er nodig is op welke plaats: functioneel licht of sfeerverlichting. Het is ook belangrijk om na te denken over de lichtsterkte. Bij een boom wil je bijvoorbeeld sterkere verlichting om deze in de "spotlights" te zetten. Je kan het best zorgen voor afwisseling tussen fel licht en zacht licht, dat geeft het mooiste effect.

functioneel lichtplan buiten

Stap 4. Bepaal per lichtpunt de lichtrichting

De lichtrichting voor elk lichtpunt is ook belangrijk om te weten. Wil je het licht vanaf de schutting of van de muur laten schijnen? Wil je een staande lamp die rondom verlichting of een grondspot die omhoog schijnt? De keuze is aan jou!

functioneel lichtplan buiten

Stap 5. Kies de armaturen voor elk lichtpunt

Kies je meest favoriete lampen uit en waar je deze wil hangen of wil zetten (zet dit ook bij op je plattegrond). Op die manier weet je precies welk materialen je nodig hebt voor welke lamp. Verlichting op basis van laagspanning (12 Volt) kan je makkelijk zelf aanleggen. Bij verlichting op netspanning (230 Volt) kan je het best een installateur vragen.

functioneel lichtplan buiten
Uitgebreide garantie
voor 3 jaar uitgebreide garantie inclusief gebruikersschade
  • 5 jaar garantie voor kortsluiting
  • 5 jaar garantie voor val- en stootschade
  • 5 jaar garantie voor waterschade
  • 5 jaar garantie op niet vervangbare LED

Wil je nog meer weten?

Lees hier meer over de uitgebreide garantie