block 1

Hoe belangrijk is licht in jouw leven?

 

 Dat licht belangrijk is, is niet altijd even duidelijk. Vaak nemen we verlichting voor lief. Pas wanneer de verlichting het niet doet of wanneer we deze als onprettig ervaren valt deze pas op. Want hoe zie je in het donker waar je heen gaat? Laat staan je favoriete activiteit uitvoeren? Op deze pagina staan we stil bij het belang van goede verlichting.

Shop nublock 8.1 block 8.2

Licht is één van onze primaire levensbehoeftes

Kan je je een leven zonder licht voorstellen? Zonder (dag)licht heb je minder energie en heb je meer risco op ziektes en depressie. ‘Thuis’ is een enorm belangrijk begrip voor ons. Het is een plek waar we graag tot rust komen, maar waar we ook functionele verlichting nodig hebben. Hoe combineer je sfeer en functionaliteit het beste? Goede werkverlichting zorgt voor een hogere productiviteit en heeft een positieve invloed op je welzijn. Hoe meer licht op het werkoppervlak, hoe beter je je werk doet. Daarom is voldoende en efficiënt licht essentieel in jouw eigen werkplek thuis, maar bijvoorbeeld ook in de keuken of in de woonkamer bij je leeshoek. Goede verlichting is een combinatie van persoonlijke smaak, budget én veiligheid. Zo ook in je badkamer of tuinverlichting. Heb je de juiste verlichting op de juiste plek? Wij geven je graag verschillende tips om de juiste verlichting voor jouw woning te kiezen. Op die manier maak je een goede combinatie tussen functionaliteit en sfeer!

Een goed lichtplan

Zoals net verteld is de combinatie van functionaliteit en sfeer belangrijk in de ruimte. De eerste stap bij het uitzoeken van verlichting is het maken van een lichtplan. Je maakt een plattegrond van de ruimte en hierop duid je aan waar je je verlichting wil aanbrengen. Hierin bepaal je hoeveel lichtpunten, op welke plek en voor welke functie je verlichting nodig hebt.
Je deelt de verlichting op in drie delen: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting.

block 7

Basisverlichting

Dit is de eerste stap in het maken van een lichtplan. Deze verlichting is meestal één centraal lichtpunt (bijvoorbeeld een plafonnière) die de kamer goed verlicht. Een tip: kies voor dimbare basisverlichting om toch een gezellige sfeer te creëren in de avond. Zorg ervoor dat je de basisverlichting makkelijk kan aan- of uitschakelen vanuit je bed of bij de deur.

block 8.1 block 8.2

Functionele verlichting

Daglicht is ontzettend belangrijk want dat geeft je energie. Maar als er beperkt daglicht is, moet je andere keuzes maken. Om in bed een boek te kunnen lezen heb je natuurlijk een goed lichtpunt nodig naast je bed. Maar niet alleen om rustig te lezen heb je goede en functionele verlichting nodig, ook om je bijvoorbeeld in de ochtend aan te kleden of eventueel op te maken. Op je werkoppervlakte in de keuken en aan je bureau wil je alles juist goed zien. En als het ‘s avonds donker wordt, wil je graag je weg kunnen vinden. Elke situatie heeft zo zijn eigen functionele verlichting nodig.

Tip

Zorg voor dimbare lichtbronnen zodat je het ook een beetje sfeervol kan maken in de avond en om je werkdag rustig af te sluiten.

Sfeerverlichting

De woning is een plaats van ontspanning en rust. Sfeerverlichting en ontspanning gaan hand in hand! We komen in tot rust en we willen bijkomen van een lange (werk)dag. Sfeerlicht creëer je door dimbare verlichting of een gezellige tafellamp of vloerlamp in de hoek van de kamer. Kies voor een lichtbron tot 2700 Kelvin, dit is extra warm wit licht. De keuze is volledig aan jou, zolang jij je rust maar vindt in je woning!
Je woonstijl doortrekken in de verlichting

Je huis bestaat uit een persoonlijke stijl en smaak. Heb je gekozen voor een landelijke of juist een Scandinavische woonkamer? Dan pas je hier het best je verlichting ook op aan. Wanneer je een landelijke woonstijl hebt, is een leuke rotan hanglamp een echte meerwaarde. Met een Scandinavisch interieur kan je alle kanten op! Hanglampen met een unieke vorm of in een messing kleur zijn echte eyecatchers in je leefruimte.

LED-verlichting in huis

LED-verlichting is tegenwoordig erg populair in huis. LED is heel duurzaam en daarom een energiezuinige oplossing. Het gaat ook lang mee. LED heeft een veel langere levensduur dan traditionele verlichting. Je hoeft het dus niet snel te vervangen.

block 4

Niet ongezellig

Daarnaast werd LED verlichting vroeger als ongezellig gezien, omdat het alleen verkrijgbaar was in de kleur helder wit. Tegenwoordig is LED in alle kleurtemperaturen (kelvin) en licht sterktes (lumen) verkrijgbaar. Perfect om jouw ideale sfeer te creëren. Nog een voordeel van LED-licht is dat het meestal dimbaar is: een meerwaarde in je woonkamer! Met deze tips kan jij de perfecte verlichting bepalen voor jouw woning!

emico-featured