10% EXTRA korting op alles* >
block 1

Verlichting dimmen,
waar moet je op letten?

 

Een dimmer is een schakelaar waarmee je de stroom of spanning naar je lamp regelt met als resultaat dat je de lichtsterkte van je lamp kan variëren. Bijvoorbeeld wanneer je wil werken is meer of helderder licht makkelijker dan wanneer je gedimd licht hebt. Gedimd licht is ideaal bij een romantisch etentje. Niet alle verlichting is dimbaar, daarom is het goed om rekening te houden met een aantal dingen.

Niet alle verlichting is dimbaar, daarom is het goed om rekening te houden met een aantal dingen.

Shop nu

Controleer altijd of de lamp dimbaar is

Niet alle armaturen en lichtbronnen zijn dimbaar, daarom is het bij de aankoop van een armatuur en lichtbron belangrijk om goed op te letten of deze dimbaar zijn. Als je verlichting aanschaft bij lampenlicht staat er altijd aangegeven of de verlichting dimbaar is. Let op, is de lamp inclusief dimmer, dan is er geen externe dimmer nodig!

Spaarlampen

Niet alle spaarlampen zijn dimbaar. Als een spaarlamp dimbaar is, staat dit duidelijk op de verpakking aangegeven. Je moet er wel rekening mee houden dat je gebruik maakt van een goede dimmer zodat je spaarlamp er niet onder lijdt. Bij het gebruik van een ongeschikte dimmer kan de spaarlamp gaan knipperen, zoemen of zelfs kapot gaan. Geschikte dimmers voor spaarlampen zijn dimmers waar een C op staat.

block 4

Halogeenlampen

Een 230V halogeenlamp is te dimmen met elke dimmer. Geschikte dimmers voor spaarlampen zijn dimmers waar een R, C of Lop staat. Een 12V halogeenlamp kan je dimmen met een tronic dimmer (RC).
LED lampen

Niet alle LED lampen zijn dimbaar. Als een LED lamp dimbaar is, staat dit duidelijk op de verpakking vermeld. Hou er rekening mee dat je gebruik maakt van een goede dimmer zodat je LED lamp er niet onder lijdt. Bij het gebruik van een ongeschikte dimmer kan de LED lamp gaan knipperen, zoemen of zelfs kapot gaan. Geschikte dimmers voor LED lampen zijn dimmers waar een C op staat.

 
block 6.1 block 6.2

Welke dimmer moet je kiezen?

Er zit een minimale en een maximale belasting (Watt) op een dimmer. Een lamp met een totaal wattage tussen die minimale en maximale belasting zijn zonder problemen te dimmen.

Bijvoorbeeld: een dimmer heeft een bereik van 20W tot 315W. Een lamp van 15W zal dan gaan knipperen of misschien helemaal niet branden. Enkele lampen samen met een gecombineerd wattage van 400W overschrijdt de maximale capaciteit van de dimmer en kan doorbranden van de zekering veroorzaken.


Kijk naar het symbool op de dimmer

Op dimmers en op de verpakking van lichtbronnen staat een dimbaarheidssymbool. Een dimbaarheidssymbool geeft aan welke soort dimmer of lichtbron geschikt is. De letters betekenen het volgende:

De vuistregel die je kan aanhouden bij het dimmen van verlichting:

Als er R op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen en 230 volt halogeen.

Als er C op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare LED-lampen en dimbare spaarlampen.

Als er L op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen en sommige van deze dimmers kunnen ook LED dimmen. Dit moet dan wel specifiek op de dimmer vermeld staan.

block 7.2


block 8 block 8.2

Welke type dimmer is geschikt voor welke lichtbron?

Gloeilamp dimmer

Een gloeilamp is makkelijk te dimmen met elke dimmer. Gloeilampdimmers zijn wel oudere dimmers. Hij kan alle lampen op 230 volt dimmen. Meestal staat er een icoontje van een lamp op deze dimmers.

Andere dimmers:

Tronic dimmer
Tronic dimmers zijn elektronische dimmers en hebben vaak de symbolen RC. Dat wil zeggen dat deze dimmers geschikt zijn voor elektronische trafo’s; 12 volt lampen zoals G4, G6.35, MR16, MR11, dimbare LED en alle 230 volt halogeenlampen.


Dimtrafo
Een dimtrafo is een dimmer en een trafo in één. Om te kunnen dimmen met een trafo, stelt dit wel wat eisen aan de transformator. Hij moet in staat zijn de uitgangsspanning aan te passen naar gelang de ingangsspanning verlaagd is. Op de transformator staat altijd aangegeven of deze dimbaar is of niet.


LED dimmer
Standaard halogeen dimmers dimmen vaak niet goed door de spanningsverlaging bij LED verlichting. Een LED lamp heeft meestal een te laag voltage waardoor de lamp niet goed kan dimmen en deze gaat flikkeren. Voor het dimmen van LED kan je het best een ‘driver’ gebruiken: dat is een kleine transformator. Deze zorgt ervoor dat het LED licht gedimd wordt zonder dat de lamp gaat flikkeren.


Vloerdimmer
Een vloerdimmer zit tussen de lamp en de stekker in en is bedoeld voor vloerlampen. Het is een dimmer die je zelf kan schakelen van helder licht naar sfeerlicht.

emico-featured