10% EXTRA korting op alles* >
block 1

Inbouwverlichting plaatsen:
waar moet je op letten?

arrow
 

 Inbouwspots zijn de ideale verlichting om donkere hoekjes te verlichten! Maar wat is belangrijk om te weten? Je leest het hier!

Shop nu

Inbouwverlichting

Een inbouwspot is één van de meest gebruikte inbouwverlichting voor de algemene verlichting van je huis. Je kan er een ruimte volledig mee belichten, maar je kan er ook een leuke sfeer mee creëren. Spots zijn er in verschillende soorten, maten en met verschillende mogelijkheden. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken.

block 7

Wat wil je verlichten?

Vaste spots zijn zeer geschikt als algemene verlichting. Er zijn ook kantelbare inbouwspots, makkelijk voor accentverlichting. Spots in huis geven bundels van licht. De breedte van een lichtbundel wordt gemeten in graden; 8°- 10°- 24° - 36°- 48° of 60°. Hoe groter de lichtbundel hoe verder de spot zal schijnen. Voor algemene verlichting worden vaak spots met een lichtbundel vanaf 35° genomen. Om accenten uit te lichten worden vaak kleine lichtbundels genomen. De afstand tussen de verschillende armaturen met spotverlichting hangt af van heel wat factoren. Zo moet je rekening houden met de afstand tussen vloer en plafond, de lichtsterkte van de lamp en het aantal graden van de lichtbundel.

block 4

Afzonderlijke inbouwspots

Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 cm en 150 cm. Wanneer je voor inbouwverlichting (halogeen inbouwspots) kiest is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van het plafond. Dat komt omdat halogeenspots veel energie verliezen. Bij LED verlichting is dit geen cruciaal punt, omdat LED niet warm wordt. Voor inbouwverlichting heb je een hol of betonnen plafond nodig met een bepaalde inbouwdiepte voor een veilige afstand tussen de spot en het isolatiemateriaal.

block 6.1 block 6.2

Inbouwdiepte

Wanneer je weet wat je wil verlichten is het belangrijk om te weten wat voor soort plafond je hebt. Als je een hol plafond hebt, heb je een bepaalde inbouwdiepte nodig voor een veilige afstand tussen de spot en het isolatiemateriaal. Traditionele verlichting zoals halogeenspots verliezen veel energie door warmte. Hierdoor moet je rekening houden met extra inbouwruimte rond je armatuur om eventueel risico op brand en oververhitting te minimaliseren. Kies je voor kantelbare spots? Dan moet je rekening houden met de kantelruimte die de spots nodig hebben.




Verschil tussen bladveren en klemveren

Bladveren worden op de inbouwspot gezet en zitten vast aan de zijkant van de spot. Wanneer je de lamp in het plafond plaatst, klemmen de bladveren zich vast aan de binnenkant van het plafond. Klemveren aan je inbouwspots zijn net iets steviger dan bladveren. Ze zitten er standaard op en worden gebruikt om spots vast te klemmen in het plafond. Wat is dan de beste keuze? Bladveren bestaan eigenlijk niet meer. Vroeger had je die nodig voor inbouwspots voor in beton, maar nu zijn klemveren daar sterk genoeg voor. Klemveren kunnen dus voor verschillende plafondspots gebruikt worden.

block 8.1 block 8.2

Oplossing bij meerdere inbouwspots

Als je maar één stroompunt hebt en je wil meerdere inbouwspots plaatsen, is dat geen probleem. Je kan makkelijk de inbouwspots doorlussen via kroonsteentjes. Vanuit de eerste kroonsteen verbind je een nieuwe blauwe en zwarte draad naar een volgende kroonsteen. Dat kan je zo vaak mogelijk herhalen als je zelf wilt. Aan elke kroonsteen kun je hierna een spot verbinden.



Tip: LED als inbouwverlichting

Tegenwoordig maakt men steeds meer gebruik van LED spots in huis. Zij verbruiken tot 70% minder energie dan halogeenspots. LED verlichting gaat mee tot 50.000 uur, wat enorm veel is! LED verlichting hoort ook echt thuis in bijvoorbeeld de studeerkamer of de badkamer waar je helder wit licht nodig hebt. Een inbouwspot is perfect om in huis bepaalde donkere hoekjes in het licht te zetten ofwel om gezellige verlichting te creëren in je woonkamer!

emico-featured

Inbouwspots