10% EXTRA korting op alles* >
block 1

Tips voor jouw keukenverlichting

 

 De keuken is de ruimte waar we veel tijd doorbrengen en wordt gezien als dé centrale plek in huis. Er wordt gekookt, gegeten en gepraat in een gezellige sfeer. Wij geven je graag verschillende tips om de juiste verlichting voor jouw keuken te kiezen. Op die manier maak je een goede combinatie tussen functionaliteit en sfeer!

Shop nu

Een lichtplan voor in de keuken

In de keuken is een combinatie van functioneel licht en enkele sfeermakers een must. De eerste stap bij het uitzoeken van verlichting voor de keuken is daarom ook het maken van een lichtplan. Je maakt een plattegrond van de ruimte en hierop duid je aan waar je je verlichting wil aanbrengen. Hierin bepaal je hoeveel lichtpunten, op welke plaats en voor welke functie je verlichting nodig hebt.

Je kan de verlichting in je keuken opdelen in drie delen: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting.

block 7

block 6

Basisverlichting

Dit is de eerste stap in het maken van een lichtplan. De basisverlichting van de keuken is erg belangrijk, omdat je hiermee de volledige keuken verlicht. Deze verlichting is aangesloten op de hoofdschakelaar en wordt vaak als eerst ingeschakeld wanneer je de ruimte binnenloopt. De basisverlichting wordt meestal aan het plafond bevestigd met bijvoorbeeld een plafondlamp of spotjes. Het is algemene verlichting die de ruimte goed verlicht.

block 8.1 block 8.2

Functionele verlichting

Er wordt in de keuken natuurlijk ook gewerkt! Bij het kookvuur of het aanrecht is functionele verlichting essentieel om te koken. Direct licht dat rechtstreeks het werkblad verlicht is hierbij de beste keuze. Denk aan hanglampen boven je kookeiland, spotjes in het plafond of onder je keukenkasten.

Sfeerverlichting

Indirect licht is bij sfeerverlichting het fijnst. Wanneer het eten op tafel staat, is het tijd om wat meer sfeer in de keuken te brengen. Om een speels effect te creëren is een combinatie van spots en een blikvanger zoals een hanglamp aan te raden. Zorg er ook voor dat deze lampen dimbaar zijn om de optimale sfeer te creëren.

block 7.2Hoeveel lampen heb je nodig in de keuken?

Het aantal lampen die je nodig hebt in je keuken is afhankelijk van een aantal zaken:

Wat is de oppervlakte van de ruimte? Hoe groter de ruimte hoe meer licht je nodig hebt om je keuken goed te verlichten.

Hoe hoog is het plafond in de ruimte? Hoe hoger de keuken, hoe meer licht je nodig hebt om deze goed te verlichten. Is het een lichte of een donkere ruimte? Wat we hier precies mee bedoelen: heb je donkere muren en keukenkastjes of juist lichte? Dat bepaalt voor een heel groot deel hoeveel verlichting je nodig hebt.

Heb je de keuze voor inbouwverlichting of enkel opbouwverlichting? Inbouwverlichting is het gemakkelijkste bij verlaagde plafonds zoals bijvoorbeeld een gipsplaat plafond. Hierbij moet je wel rekening houden met de inbouwdiepte van de verlichting.

De Europese unie adviseert 300 - 500 lux in de keuken. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter.

Is je keuken bijvoorbeeld 10m² dan heb je 300x10 = 3000 lumen nodig om je keuken goed te verlichten. Het aantal lumen van een lichtbron staat op de verpakking.

Het ligt aan het type armatuur hoeveel lampen je nodig hebt. Kies je voor een plafondlamp? Dan heb je minder lampen nodig om de gehele ruimte voldoende te verlichten. Deze geven algemeen licht. Kies je voor spots? Dan heb je meerdere lampen nodig omdat deze gebundeld licht geven. Ook de functies van de verschillende gedeelten in de ruimte bepalen welke verlichting er het beste past. Het is dus sterk afhankelijk van jouw ruimte hoeveel lampen je nodig hebt om je keuken perfect te verlichten.

Je woonstijl doortrekken in de verlichting

Iedereen heeft zijn eigen smaak en stijl in huis. Landelijk, modern of Scandinavisch: voor elke stijl is er wel een lamp voor in je keuken! Een leuke eyecatcher in huis is natuurlijk ook altijd een meerwaarde. Wanneer je een landelijk interieur hebt, kan je gaan voor een houten of rotan lamp. Een modern interieur heeft een strakke, minimalistische lamp nodig. Maak je keuken compleet met de perfecte lamp en trek je woonstijl door in je keukenverlichting.

LED als keuken verlichting

LED-verlichting is tegenwoordig erg populair in de keuken. LED is natuurlijk erg duurzaam en daarom een energiezuinige oplossing. Het gaat ook lang mee. LED heeft een veel langere levensduur dan traditionele verlichting. Het is niet nodig om het snel te vervangen.

block 4

Niet ongezellig

Daarnaast werd LED verlichting vroeger als ongezellig gezien, omdat het alleen verkrijgbaar was in een helder witte kleur. Tegenwoordig is LED in alle kleurtemperaturen (kelvin) en licht sterktes (lumen) verkrijgbaar. Perfect om jouw ideale sfeer te creëren. Nog een voordeel van LED-licht is dat het meestal dimbaar is: heel fijn in jouw keuken!

Met deze tips kan jij de perfecte verlichting bepalen voor jouw keuken!

emico-featured

Keukenverlichting