10% EXTRA korting op alles* >
block 1

Tips voor jouw slaapkamer verlichting

 

 De slaapkamer is één van de belangrijkste ruimtes in ons huis. Het is een plek waar we nood hebben aan rust, maar waar we ook functionele verlichting nodig hebben. Hoe combineer je sfeer en functionaliteit het best? Wij geven je graag verschillende tips om de juiste verlichting voor jouw slaapkamer te kiezen.

Shop nu

Een lichtplan voor in de slaapkamer

Zoals net verteld is de combinatie van functionaliteit en sfeer belangrijk in de slaapkamer. De eerste stap bij het uitzoeken van verlichting is het maken van een lichtplan. Je maakt een plattegrond van de ruimte en hierop duid je aan waar je je verlichting wil aanbrengen. Hierin bepaal je hoeveel lichtpunten, op welke plek en voor welke functie je verlichting nodig hebt.

Je deelt de verlichting in de slaapkamer op in drie delen: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting.

block 7

block 6

Basisverlichting

Dit is de eerste stap in het maken van een lichtplan. Deze verlichting is meestal één centraal lichtpunt (bijvoorbeeld een plafonnière) die de kamer goed verlicht. Een tip: kies voor dimbare basisverlichting om toch een gezellige sfeer te creëren in de avond. Zorg ervoor dat je de basisverlichting makkelijk kan aan- of uitschakelen vanuit je bed of bij de deur.

block 8.1 block 8.2

Functionele verlichting

Om in bed een boek te kunnen lezen heb je nood aan goede verlichting naast je bed. Het beste is direct licht. Je kan kiezen voor een nachtlampje of een wandlamp met leesarm aan de muur. Zorg voor een verstelbare leeslamp zodat je het licht kan richten op een manier die je aangenaam vindt en waarbij je partner geen last heeft van het licht. Denk er ook aan dat de lamp een schakelaar heeft zodat je hem makkelijk aan en uit kan zetten. Tegenwoordig zijn er ook diverse modellen met een touch dimmer. Je kunt de lamp aan- en uitzetten en dimmen door eenvoudig de lamp aan te raken. Als je de mogelijkheid hebt om de stroomaansluiting aan te passen in het plafond, is het leuk om een hanglamp boven je nachtkastje te hangen. Niet alleen om rustig te lezen, maar ook om je in de ochtend aan te kleden of eventueel op te maken, heb je goed en functioneel licht nodig. Kies dan voor richtbare heldere spots of wandverlichting bij je kledingkast. Zorg bij het ophangen hiervan dat je niet in je eigen schaduw staat. Ook kan verlichting in je kast handig zijn, zoals een LED strip.

Sfeerverlichting

De slaapkamer is een plaats van ontspanning en rust. Sfeerverlichting en ontspanning gaan hand in hand! We komen in deze ruimte tot rust en we willen bijkomen van een lange (werk)dag. Sfeerlicht creëer je door dimbare verlichting of een gezellige tafellamp of vloerlamp in de hoek van de kamer.

Nog een tip: indirect licht achter een spiegel zorgt voor een aangename sfeer in je ruimte, denk aan een LED strip. De keuze is volledig aan jou, zolang jij je rust maar vindt in je slaapkamer!

block 7.1Hoeveel lampen heb je nodig in de slaapkamer?

Het aantal lampen dat je nodig hebt in je slaapkamer is afhankelijk van een aantal zaken:


Wat is de oppervlakte van de ruimte? Hoe groter de ruimte hoe meer licht je nodig hebt om je slaapkamer goed te verlichten.


Hoe hoog is het plafond in de ruimte? Hoe hoger de slaapkamer, hoe meer licht je nodig hebt om deze goed te verlichten.


Is het een lichte of een donkere ruimte? Wat we hier precies mee bedoelen: heb je donkere muren of heb je gekozen voor lichte kleuren in de slaapkamer? Dat bepaalt voor een heel groot deel hoeveel verlichting je nodig hebt.


Heb je de keuze voor inbouwverlichting of enkel opbouwverlichting? Inbouwverlichting is het de beste keuze bij verlaagde plafonds zoals bijvoorbeeld een gipsplaat plafond. Hierbij moet je wel rekening houden met de inbouwdiepte van de verlichting.


De Europese unie adviseert ongeveer 300 lux in jouw slaapkamer. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. = 1 lumen per vierkante meter.


Is je slaapkamer bijvoorbeeld 10m² dan heb je 300x10 = 3000 lumen nodig om je slaapkamer goed te verlichten. Het aantal lumen van een lichtbron staat op de verpakking.


Het hangt af van het type armatuur hoeveel lampen je nodig hebt. Kies je voor een plafondlamp dan heb je minder lampen nodig om de gehele ruimte voldoende te verlichten omdat deze meer algemeen licht geeft. Kies je voor spots dan heb je meerdere lampen nodig, omdat deze gebundeld licht geven. Ook de functies van de verschillende gedeelten in de ruimte bepalen welke verlichting het beste past. Het is dus erg afhankelijk van jouw ruimte hoeveel lampen je nodig hebt om je slaapkamer perfect te verlichten.

block 8 block 8.1

Trek je woonstijl door in de verlichting

Iedereen heeft een eigen persoonlijke smaak en stijl in zijn interieur. Kies je voor landelijk, modern of Scandinavisch? Voor elke stijl is er wel een lamp te vinden voor in je slaapkamer. Wanneer je een landelijk interieur hebt, kan je gaan voor een houten of rotan lamp. Een modern interieur heeft een strakke, minimalistische lamp nodig. Trek je woonstijl door in jouw slaapkamer verlichting!

LED als verlichting in je slaapkamer

LED verlichting is tegenwoordig erg populair in de slaapkamer. LED is natuurlijk erg duurzaam en daarom een energiezuinige oplossing. Het gaat ook erg lang mee: LED heeft een veel langere levensduur dan traditionele verlichting. Het is dus niet nodig om het snel te vervangen.

block 4

Niet ongezellig

Daarnaast werd LED verlichting vroeger als ongezellig gezien, omdat het alleen verkrijgbaar was in de kleur helder wit. Tegenwoordig is LED in alle kleurtemperaturen (kelvin) en licht sterktes (lumen) verkrijgbaar. Perfect om jouw ideale sfeer te creëren. Nog een voordeel van LED-licht is dat het meestal dimbaar is: een must voor in de slaapkamer. Met deze tips kan jij de perfecte verlichting bepalen voor jouw slaapkamer!

emico-featured