10% EXTRA korting op alles* >
block 1

Alle verschillende
fittingen op een rijtje

 

Er zijn meer dan 100 verschillende fittingen voor lampen. We hebben voor jou de acht meest voorkomende fittingen op een rijtje gezet met de eigenschappen en voor welke lampen ze geschikt zijn. De types die met de letter E beginnen zijn draaifittingen. Types die met GU beginnen zijn steekfittingen.

Shop nu

E27 fitting

E27 is waarschijnlijk de meest voorkomende fitting en wordt ook wel eens een grote fitting genoemd. De meeste gloei-, spaar-, halogeen- en LED lampen hebben een E27 fitting. De fitting heeft een schroefdraad van 27 mm waarmee de lichtbron in een lamp gedraaid kan worden. Deze fitting is geschikt voor 230V.

Shop nu
block 7

E14 fitting

De E14 fitting is kleiner dan de E27 fitting en wordt ook vaak een kleine fitting genoemd. De meeste kleinere gloei-, spaar-, halogeen- en LED lampen hebben een E14 fitting. De fitting heeft een schroefdraad van 14 mm waarmee de lichtbron in een lamp gedraaid kan worden. Deze fitting is geschikt voor 230V.

Shop nu
block 7.2
 

GU10 fitting

Een GU10 fitting heeft een bajonetsluiting. Lichtbronnen met deze fitting worden voornamelijk gebruikt voor spotjes. Hij is geschikt voor 230V. De fitting heeft twee pennen met 10 mm afstand ertussen. De pennen worden in de gaatjes van de spot geplaatst. Daarna kan je de lichtbron met een hoek van 90 graden vastzetten.

Shop nu
block 7.3

GU5.3 fitting

Een GU5.3 of MR16 fitting heeft een Bipin voet of ook wel een steekvoet genoemd. De fitting heeft twee pinnen met 5,3 mm afstand ertussen. Lichtbronnen met deze fitting worden voornamelijk gebruikt in badkamers, keukens en buitenshuis zoals de tuin of onder de dakrand van het huis. Omdat deze geschikt is voor een veilige spanning (12 Volt), kan deze gebruikt worden in natte ruimtes. Let op: voor een 12V lichtbron heb je altijd een transformator nodig. Je moet enkel de lichtbron inpluggen en het werkt.

Shop nu
block 7.4

G4 fitting

Een G4 fitting lijkt op een GU5.3 fitting maar wordt meestal gebruikt voor decoratieve verlichting op 12V. Denk hierbij aan sfeerverlichting, bureaulampen, staande lampen en dampkappen. Let wel op, voor een 12V lichtbron heb je altijd een transformator nodig. De fitting heeft twee pinnen met 4 mm afstand ertussen. Je hoeft de lichtbron enkel in te pluggen en het werkt.

Shop nu
block 7.4

G9 fitting

De G9 fitting heeft een steekfitting met 2 lusjes met 9 mm afstand ertussen. Deze fitting komt meestal voor in kleine wand- of plafondlampen. De lichtbron kun je gemakkelijk inprikken en inschakelen.

Shop nu
block 7.6

GX53 fitting

De GX53 fitting heeft net als een GU10 fitting een zogenaamde bajonetsluiting, maar is platter dan de normale GU10. Lichtbronnen met deze fitting worden voornamelijk gebruikt in platte armaturen zoals grondspots en plafondlampen en is geschikt voor 230V. De pennen van de fitting worden in de gaatjes van de spot geplugd waarna je de met een drai van 90 graden vastzet.

Shop nu
block 7.7

G53 fitting

Enkel een AR111 lichtbron heeft een G53 fitting. De AR111 lichtbron heeft een doorsnede van 111 mm en wordt voornamelijk gebruikt in grote opbouwspots en inbouwspots. Deze grote spots geven indirecte verlichting op 12V. Let op,:voor een 12V lichtbron heb je altijd een transformator nodig. De lichtbronnen worden vastgezet door het gebruik van schroeven of klemmen.

Shop nu
block 7.7
emico-featured

Lichtbronnen