10% EXTRA korting op alles* >

Een wandlamp installeren?
Zo moet dat!

 

 Heb je een mooie wandlamp gekocht maar weet je niet hoe je het moet monteren? Geen zorgen, met onze instructies lukt het zeker!

Shop nu

Wat heb je nodig?

Om deze klus te klaren heb je minimaal dit gereedschap nodig:

  • Een spanningszoeker
  • Een schroefmachine
  • Een striptang
  • Een schroevendraaier
  • Schroeven en pluggen
  • Eventueel een klopboormachine
7

Schakel de stroom uit

Voor je begint met monteren, moet je de stroom uitschakelen. De elektriciteitsgroep waarmee je gaat werken is genoeg. Controleer of er geen stroom meer op de draden staat met een spanningszoeker. Als het lampje van de spanningszoeker uit blijft, staat er geen stroom meer op de draden.

7.1
 

Bevestig de bevestigingsbeugel

Je begint met het strippen van de elektriciteitsdraden. Dit betekent dat je het plastic om de draad heen weghaalt. Strip met de striptang 0.5 cm van de bruine en de blauwe draad kaal. Maak de bevestigingsbeugel met een schroevendraaier los van het armatuur en schroef deze tegen de muur in combinatie met de schroefpluggen. Nadat je de bevestigingsbeugel vast hebt gemaakt, plaats je het armatuur over de bevestigingsbeugel en schroef je de armatuur eraan vast. Dit gaat meestal met twee schroefjes aan de zijkant van de bevestigingsbeugel.

Bevestig de elektriciteitsdraden aan het kroonsteentje

Zorg ervoor dat er op de plek waar je de wandlamp wilt plaatsen een aansluiting is. Bij de aansluiting zie je drie verschillende draden. Een bruine, een blauwe en een geel-groene draad (de aardedraad). Als je wandlamp geaard is heb je de geel-groene draad ook nodig, als dat niet het geval is niet. Strip met de striptang 0.5 cm van de bruine en de blauwe draad kaal en indien nodig ook van de geel-groene. Het kroonsteentje heeft twee of drie openingen. De opening in het midden is voor de aardedraad. De andere twee openingen zijn voor de bruine en de blauwe draad. Het maakt niet uit welke van de twee waar komt. Steek de draden in de openingen van het kroonsteentje en schroef ze vast met een schroevendraaier.

7.4

Bevestig het armatuur

Bevestig de wandlamp aan de bevestigingsbeugel. Meestal doe je dit door de aansluitkap van de lamp vast te draaien aan de bevestigingsbeugel met twee schroefjes aan de zijkant.

7.5

Draai de lamp vast

Draai het lampje van de wandlamp in de fitting. Als er geen lichtbron is meegeleverd met de wandlamp dan kun je op de doos vinden wat het maximale wattage van de lamp is en een geschikte lichtbron aanschaffen. Plaats het kapje over de lamp heen mocht dit van toepassing zijn. Zet dan de stroom weer op de groep en controleer of je lamp het doet. Voilà, je hebt zelf je wandlamp opgehangen!

7.6

Een stekker aan een wandlamp bevestigen

Heeft je wandlamp geen stekker maar wil je dit toch graag? Dan kan dat heel gemakkelijk. Een losse stekker met of zonder schakelaar sluit je aan op de kroonsteen in de wandlamp. Wil je de wandlamp hierna strak laten aansluiten op de wand dan kun je een gleufje vijlen of boren in de aansluitkap van de lamp.

7.7
emico-featured

Wandlampen