10% EXTRA korting op alles* >

lampenlicht tuinverlichting aanleggen banner

Tuinverlichting aanleggen: tips & tricks

Wil je zelf tuinverlichting aanleggen, maar je weet niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, met onze tips lukt het sowieso!

 

Maak een lichtplan

Je weet waarschijnlijk al wel ongeveer waar je je tuinverlichting wil plaatsen. Om het goed te doen, is het belangrijk om een lichtplan uit te tekenen. Denk goed na over de plaatsen waar je je verlichting wil plaatsen, of een lamp qua licht het juiste effect gaat geven. Teken daarom goed uit waar je de lampen wil monteren en hoe de kabels moeten komen te liggen onder de grond. Ook na de aanleg, moet je het lichtplan bewaren om te kijken waar de grondkabels liggen.

Tuinverlichting aanleggen maak een lichtplan

Welke soort tuinverlichting?

Er zijn verschillende soorten tuinverlichting. Traditionele tuinverlichting is tuinverlichting met gloeilampen of spaarlampen. Deze tuinverlichting wordt in de meeste tuinen nog steeds gebruikt. De laatste jaren is LED tuinverlichting aan het groeien. LED tuinverlichting heeft als voordeel dat het energiezuinig is en dat de lampen een langere levensduur hebben dan traditionele tuinlampen. Zo bespaar je op lange termijn kosten met LED. Tenslotte heb je ook nog tuinverlichting op zonne-energie. Het voordeel van tuinverlichting op zonne-energie is dat je geen zorgen hebt met het leggen van kabels. De aansluiting van zonne-energie tuinverlichting is heel gemakkelijk.

Tuinverlichting aanleggen welke soort tuinverlichting

Welk voltage kies je?

De meeste soorten tuinverlichting zijn 12 volt (laagspanning) of 230 volt (netspanning). Bij tuinverlichting van 230 volt is het belangrijk dat je de kabels op minimaal een halve meter diepte legt. Dit is voor de veiligheid, zodat je niet over de kabels valt wanneer je in de tuin aan het werken bent. Tuinverlichting van 12 volt hoeft minder diep gelegd te worden, omdat het voltage zo laag is. Hoewel de lichtintensiteit van tuinverlichting van 12 volt minder is dan van 230 volt is het vaak wel voldoende voor tuinverlichting. De meeste mensen gebruiken tuinverlichting toch vooral als sfeerverlichting.

>tuinverlichting aanleggen welk voltage kies je

Waar let je op bij de installatie?

Het aanleggen van 12 volt tuinverlichting is vrij simpel. Je hebt alleen een kabelmof, kabels en lampen nodig. Met een kabelmof kun je de lampen vrij makkelijk aansluiten op de kabel. De installatie van buitenverlichting op netspanning is een stuk minder simpel. Als je niet weet hoe het moet, kan je het best een elektricien inschakelen. Ook is het aanleggen van 230 volt tuinverlichting niet handig om te doen in een tuin die al helemaal klaar is. Omdat de kabels minstens op 50 cm diepte moeten liggen. Op die manier haal je echt je tuin overhoop!

tuinverlichting aanleggen waar let je op bij de installatie

Heb je vragen aan onze klantenservice? Onze contactgegevens vind je hier.