sfeer lichtplan binnen

Sfeer creëren in je huis? Dat kan met een lichtplan!

 

Verlichting moet niet enkel fucntioneel zijn, maar draagt ook bij aan de juiste sfeer in huis! Sfeer is enorm belangrijk in huis. De juiste verlichting zorgt ervoor dat de woonkamer er gezellig uit ziet. Of dat een schilderij of beeld in je interieur de juiste aandacht krijgt.

 

Kijk naar je interieur

Je kan het best beginnen met het bekijken van je verschillende ruimtes in huis en daaruit te beslissen welke plekken al mooi daglicht hebben. Als er speciale onderdelen in je interieur extra uitgelicht moeten worden zoals een schilderij moet hier aandacht aan worden geschonken. Boven de eettafel in de keuken is er bijvoorbeeld functioneel licht nodig, maar er zijn ook plaatsen waar je echte sfeer wil.

sfeer lichtplan binnen

Wat is sfeerverlichting?

Sfeerverlichting is verlichting die als belangrijkste doel heeft om een mooi effect te verkrijgen. Bij deze verlichting is het niet van belang dat ze een ruimte ook nog goed verlichten. Het gaat in de hoofdzaak om het creëren van sfeer. Denk bijvoorbeeld aan een lamp als eyecatcher of een haardvuur. In sommige gevallen kun je er voor kiezen om een lamp te kopen die zowel sfeervol als functioneel is. Denk bijvoorbeeld aan een hanglamp in de woonkamer die dimbaar is. Als je het licht dimt, creëer je sfeer. Wanneer je de lamp wat feller laat verlichten, kun je op dezelfde plaats een boek lezen.

sfeer lichtplan binnen

Maak een lichtplan

Nadat de functionele verlichting van de ruimte in orde is, kun je sfeer toevoegen. Hiervoor kun je het best een lichtplan uitwerken. Op dit lichtplan teken je de ruimte op schaal. In de tekening geef je de belangrijkste meubels in je ruimte aan en teken je waar de belangrijkste lichtpunten moeten komen. Geef hierbij duidelijk aan wat de functie is van deze lichtpunten en wat voor soort verlichting er nodig is. Teken tenslotte ook de stopcontacten en schakelaars op het lichtplan. Zo kun je checken of je bijvoorbeeld extra schakelaars nodig hebt.

sfeer lichtplan binnen