10% EXTRA korting op alles* >
block 1

LED verlichting dimmen, waar moet je op letten?

 

Als het over LED verlichting gaat, vragen mensen zich vaak af of LED verlichting wel dimbaar is. Het korte antwoord op deze vraag is: Ja, LED verlichting is zeker dimbaar! Maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Shop nu

Controleer altijd of de lamp dimbaar is

Niet alle LED lampen zijn dimbaar, daarom is het bij aankoop van een LED lamp belangrijk om goed op te letten of de lamp dimbaar is. Als je verlichting aanschaft bij lampenlicht staat er altijd aangegeven of de lamp geschikt is voor LED verlichting en of de verlichting dimbaar is.


Gebruik een LED dimmer

Mensen gaan er vaak van uit dat ze hun gewone dimmer ook kunnen gebruiken voor LED verlichting, maar in de meeste gevallen is dat niet mogelijk. Bestaande dimmers hebben vaak een minimum vermogen van 50 watt. Omdat LED lampen een lagere wattage hebben dan bijvoorbeeld halogeen lampen, zul je wanneer je alleen LED lampen op een dimmer aansluit dit minimum vermogen vaak niet halen. Dit kan ervoor zorgen dat de dimmer in de war raakt en de lampen gaan flikkeren of oververhit raken.

Als je een traditionele lamp (zoals een halogeen lamp) dimt en het vermogen verlaagt met 50%, geeft de halogeen lamp al bijna geen licht meer. Als je hetzelfde doet bij een LED lamp, dan geeft de LED lamp nog 50% van zijn vermogen. Als je daarom een traditionele dimmer gebruikt voor het dimmen van een LED lamp, zul je de LED lamp bijna nooit volledig kunnen dimmen. Ook daarom kan je beter een speciale LED dimmer gebruiken.

 

Welke LED dimmer moet je kiezen?

We raden je toch aan om wat meer te betalen voor een LED dimmer. Goedkope LED dimmers hebben namelijk vaak een korte levensduur. Daarnaast zijn tronic dimmers geschikt voor zowel gloeilampen, halogeenlampen en dimbare LED lampen. Multifunctioneel dus. Je moet ook goed kijken naar het vermogen van de dimmer. Als je een lamp hebt met een wattage van 100 watt moet je wel een dimmer hebben die dit vermogen aan kan.

block 7.1
emico-featured