block 1

Inbouwspots plaatsen?
Zo doe je dat!

arrow
 

Inbouwspots monteren lijkt ingewikkeld, maar met onze instructies wordt het veel makkelijker!

Shop nu

Wat heb je nodig?

Om deze klus makkelijk te klaren heb je minimaal dit gereedschap nodig:

  • Een rolmeter
  • Een potlood
  • Een gatenboor
  • Een spanningszoeker
block 7

Schakel de stroom af en lees de verpakking

Voor je de inbouwspots gaat plaatsen, moet je de stroom afschakelen. Op de verpakking van de inbouwspot staan de afmetingen van de spots. De afstand tussen de spot en de muur is meestal een meter. De precieze afstand die je tussen de spots aanhoudt, is meestal een kwestie van smaak. Meet uit waar de spots moeten komen en zet een kruisje met een potlood op het plafond.

block 7

Boor de gaten voor de spots in het plafond

Bepaal de grootte van het gat waarin straks de inbouwspot wordt geplaatst. Op de verpakking van de spots staat de diameter van de spot aangegeven. Een paar millimeter speling maakt niet uit. Zaag de gaten uit met een gatenboor. Zorg dat je een beschermbril draagt tijdens het boren.

block 7

De spots aansluiten

Zorg ervoor dat je in het plafond een stroomvoorziening hebt en deze bij elk gat voor de spots aanwezig is. Controleer voor je de spots gaat bevestigen dat de stroom uit staat. Dit doe je met een spanningszoeker. Als het lampje niet brandt, staat de stroom uit. Elk spotje heeft een kroonsteentje. Sluit de bruine en blauwe draden aan op het kroonsteentje.
Dit doe je door ze in de gaten in het kroonsteentje te steken (het maakt niet uit welke draad in welk gaatje zit) en aan te draaien met een schroevendraaier. Als de spot geaard is, moet je ook de aardedraad (de geel-groene draad) bevestigen aan het kroonsteentje of spotje. De aardedraad gaat in de middelste opening van het kroonsteentje. Duw als je alle draden bevestigd hebt, de veren van de spot naar binnen in en plaats de inbouwspot in het gat. Herhaal dit voor alle spots.

block 7

Let op:

Spots kunnen heel warm worden als je halogeenlampen gebruikt. Als je de inbouwspots afdekt, kunnen ze hun warmte niet kwijt en kan er brand ontstaan. Je moet er dus voor zorgen dat de spots niet worden bedekt door isolatie.

block 4

Plaats de lampjes

Ten slotte moet je nog de lampjes in de spots plaatsen. Dat gebeurt meestal in de onderkant van het spotje, maar soms ook in de bovenkant. Schakel daarna de stroom weer in.

Niet voor elke spot een stroomvoorziening?

Zorg ervoor dat je in het plafond een stroomvoorziening hebt en deze bij elk gat voor de spots aanwezig is. Controleer voor je de spots gaat bevestigen dat de stroom uit staat. Dit doe je met een spanningszoeker. Als het lampje niet brandt, staat de stroom uit. Je begint met het strippen van de elektriciteitsdraden. Dit betekent dat je het plastic om de draad heen weghaalt. Strip met de striptang 0.5 cm van de bruine en de blauwe draad kaal. Elke spot heeft een kroonsteentje. Sluit de bruine en blauwe draden aan op het kroonsteentje. Dit doe je door ze in de gaten in het kroonsteentje te steken (het maakt niet uit welke draad in welk gaatje zit) en aan te draaien met een schroevendraaier. Als de spot geaard is, moet je ook de aardedraad (de geel-groene draad) bevestigen aan het kroonsteentje of spotje. De aardedraad gaat in de middelste opening van het kroonsteentje.

block 7
 
emico-featured

Inbouwspots