10% EXTRA korting op alles* >

functioneel lichtplan binnen

Functioneel lichtplan voor binnen

 

Verlichting is naast functioneel, ook bestemd om sfeer te creëren in huis. In de woonkamer wil je gezellig licht om een boek te lezen. In de keuken is functionele verlichting cruciaal! In je showroom wil je dat je producten mooi uitgelicht worden en op kantoor is er voldoende licht nodig om efficiënt te werken. Het is makkelijk om op voorhand te bepalen aan welke functionele vereisten de verlichting moet voldoen. Daarom moet er vóór het aanleggen van de verlichting het functionele lichtplan worden opgemaakt. Ook wanneer het huidige licht in jouw ruimtes niet meer voldoet en je deze wilt wijzigen, is het slim om een lichtplan op te stellen. Wil je de verlichting in je huis, op kantoor of voor een andere specifieke ruimte in één keer helemaal perfect hebben? Schakel dan onze lichtadviseurs in voor een functioneel lichtadvies!

 

Zelf een functioneel lichtplan maken

Als je zelf een functioneel lichtplan wil opstellen, zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Deze bespreken we hieronder

 

Stap 1. Maak een plattegrond

Teken een plattegrond op schaal van de ruimtes waarvan je een lichtplan wil maken. De plaats van de vaste elementen zoals ramen en deuren moeten duidelijk worden aangegeven. Teken vervolgens de grote meubels in de ruimte.

functioneel lichtplan binnen

Stap 2. Geef aan welke activiteiten er afspelen in welk deel van de ruimte

Om de soorten verlichting in huis te bepalen, is het noodzakelijk om aan te geven welke activieiten in welke ruimte plaatsvinden. Bijvoorbeeld voor tv te kijken heb je ander licht nodig dan om een boek te lezen in de woonkamer. Aan de eettafel heb je functioneel licht nodig om te werken, maar sfeerlicht om te eten.

functioneel lichtplan binnen

Stap 3. Duid op de plattegrond aan waar de verlichting moet komen

Geef aan waar de verlichting moet komen en welke soort verlichting dit moet zijn. Begin eerst met de basisverlihcting van de ruimte. Je moet een onderscheid maken tussen functionele verlichting en sfeerverlichting.

functioneel lichtplan binnen

Stap 4. Duid op de plattegrond aan waar de stopcontacten en schakelaars zitten

Duidelijk aanduiden op jouw plattegrond waar de stopcontacten en de schakelaars in huis zich bevinden. Op die manier kan je zien of je er genoeg hebt of dat er nieuwe schakelaars of stopcontacten moeten bij komen.

functioneel lichtplan binnen

Stap 5. Kies armaturen voor elk lichtpunt

In stap 5 kies je welke soort lampen waar moeten komen te hangen. Je kan er dit ook eventueel bijtekenen op de plattegrond. Dan weet je ook welke materialen je nodig hebt voor welke soort lamp.

functioneel lichtplan binnen

Hulp nodig met je lichtplan?

Het is moeilijk om uit te zoeken op hoeveel plaatsen in huis je licht nodig hebt om de ruimte mooi en functioneel te verlichten. Hoe moet je ervoor zorgen dat de schakelaars op de juiste plaats geïnstalleerd zijn en of je voldoende lichtpunten hebt? Onze lichtadviseurs helpen je graag. Je kan terecht voor een lichtadvies of voor hulp bij het maken van je lichtplan. Neem contact op met onze lichtadviseurs en dan kijken we samen voor een goede uitkomst!

Heb je vragen aan onze klantenservice? Onze contactgegevens vind je hier.