Waarom je (LED) lamp flikkert als je ze dimt

Ben je blij met je nieuwe LED lampen om volledig in de sfeer te komen thuis? Top! Er zijn alleen een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je deze lichtbronnen wil dimmen… Heb jij nooit gemerkt dat je lampen of spots flikkeren wanneer je de lamp wil dimmen? Het is een veelvoorkomend probleem. Lees hieronder de oplossing!

Lamp knippert door te laag vermogen

Het flikkeren van LED verlichting is een veel voorkomend probleem. Je gaat er vaak van uit dat je je gewone dimmers ook voor je LED verlichting kan gebruiken. Je hebt er goed op gelet dat de lichtbronnen dimbaar zijn, je draait ze erin en.. de lamp begint te flikkeren. Hoe kan dat toch?

LED lampen hebben een lager wattage dan bijvoorbeeld halogeen lampen. Als je een traditionele dimmer vervolgens op een LED lamp aansluit, dan zul je het minimum vermogen van de dimmer vaak niet halen. Dit kan ervoor zorgen dat de dimmer in de war raakt en de lampen oververhit raken, waarna de lamp of spot gaat flikkeren.

Vind een geschikte dimmer

Geschikte dimmers voor LED lampen zijn dimmers waar “RC” op staat. Op de dimmer staat ook altijd wat het minimaal en maximaal vermogen van de dimmer is. 

Wanneer een dimmer bijvoorbeeld een bereik heeft van 20 – 300 Watt, dan zal een lamp van 15 Watt gaan knipperen. Als je twee lampen van 15 watt hebt (en samen dus 30W) dan gaat het wel goed. Let er op dat lichtbronnen samen ook niet de maximale capaciteit overschrijden. Dan brandt de dimmer door en kan hij kapot gaan.

Wil je niet dat je lamp flikkert? Gebruik dan dimmers die geschikt zijn voor LED lampen zoals tronic dimmers. Houd je ook altijd aan het minimale en maximale vermogen van de dimmer. Voor meer informatie over LED kan je onze informatiepagina bekijken!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *