Help, hoe sluit ik mijn lamp aan op een schakelaar?

Bij het vernieuwen van je interieur of het verbouwen van een huis is een lamp onmisbaar. Meestal moet je elektriciteit nog zelf aanleggen of het bestaand schakelmateriaal vervangen. Het is dan handig om te weten hoe je een lamp moet aansluiten op een schakelaar. Hieronder lees je wat een schakelaar is, welke geschikt is voor jouw ruimte en hoe je deze het beste op een lamp kan aansluiten. Vergeet niet de stroom uit te schakelen in de meterkast tijdens het aansluiten!

De geschikte schakelaar om een lamp aan te sluiten

Een lamp aansluiten op de schakelaar is niet zo heel moeilijk. Een schakelaar doet niets anders dan de geleiding van stroom aansluiten of verbreken. De meest gebruikte schakelaar voor binnen is een inbouwschakelaar, deze zit in de muur en loopt daarmee gelijk. Zo voorkom je ongelijkheden. De inbouwschakelaar is afgedekt met een kapje, de bedieningsknop. Er zijn veel verschillende soorten schakelaars zoals:

  • De wisselschakelaar; de meest gangbare uit het rijtje. Hiermee kun je één lamp of één lampengroep aan of uit zetten.
  • De kruisschakelaar; is ideaal voor een ruimte met meerdere ingangen, zodat je vanuit iedere ingang het licht aan en uit kunt zetten.
  • De serieschakelaar; is perfect wanneer je meerdere lampen wil bedienen vanuit één stroompunt.

Lamp schakelaar aansluiten

Wanneer de inbouwdoos in de muur zit, controleer je altijd of deze gelijk loopt met de muur. Mocht dat niet het geval zijn, zorg dan dat je een verhogingsring aanbrengt. Anders kun je de schakelaar niet goed installeren.

Strip de draden uit de inbouwdoos totdat er ongeveer 0,5 tot 1 cm koperdraad zichtbaar is. De bruine draad (fase draad) sluit je aan op de klem waar een L of P op staat. De zwarte draad sluit je er tegenover aan. Voor wisselschakeling en kruisschakeling raden wij aan de handleiding goed te lezen, deze is iets ingewikkelder.
Na het aansluiten van de draden, bevestig je de schakelaar op de inbouwdoos door de schroeven losjes aan te draaien. Schuif de inbouwschakelaar heen en weer zodat deze waterpas zit en draai dan de schroeven volledig aan. Klik het afdekplaatje op de schakelaar en testen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *