En nu? Even dimmen

verlichting dimmen

Alles over het dimmen van jouw lampen

Het dimmen van lampen is voor vele mensen nog niet echt duidelijk. Ook komt de vraag “welke dimmer gebruik ik het beste voor welke lamp?” erg vaak terug. Bij lampenlicht geven we jou de beste uitleg in verband met dimmen zodat je precies weet wat je moet doen en dat je functionele en sfeerverlichting makkelijk kan combineren.

Wat is een dimmer?

Een dimmer is een schakelaar waarmee je de stroom of spanning regelt met als resultaat dat de lichtsterkte van je lamp kan variëren. Wanneer je wil werken is helder licht (dus functioneel licht) fijner en efficiënter dan wanneer je gedimd licht hebt. Bijvoorbeeld bij een romantisch diner is gedimd licht echt een must!

Welke lampen zijn dimbaar met welke dimmer?

Niet alle verlichting is dimbaar, daarom is het goed om rekening te houden met een aantal dingen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn altijd goed dimbaar omdat zij een eenvoudige techniek hanteren. Gloei- en halogeenlampen op 230V zijn te dimmen met iedere dimmer. Let op bij spaarlampen en TL-buizen: deze zijn niet dimbaar omdat zij werken op gasontlading.

verlichting dimmen

LED-verlichting dimmen

De elektronica die in de lamp of in het armatuur zit bepaalt of de LED-lamp wel of niet dimbaar is. LED is niet standaard dimbaar, het is afhankelijk van het type LED-lamp je hebt. Dat staat meestal op de verpakking vermeld. Dimmers die werken op fase-afsnijding zijn vaak de beste dimmers voor LED-verlichting.

Het gebruik van een conventionele dimmer geeft bij LED-lampen problemen omdat deze dan gaan knipperen, zoemen of trillen. Dat veroorzaakt schade aan de lamp. Daarom zijn er speciale dimmers voor LED, voor zowel 12V als 230V LED-verlichting.

Ben je klaar voor wat extra sfeer in huis? Kies dan een mooie lamp, de juiste dimmer en klaar! Tijd voor gezellige avonden op de bank.

2 Comments on “En nu? Even dimmen”

 1. Leuke blog! Het is eigenlijk best logisch dat niet elke lamp op dezelfde manier gedimd kan worden, maar zo heb ik er eigenlijk nooit over nagedacht hahaha. Leest lekker weg.

  1. Hoi Jan!

   Super fijn om te lezen dat je de blog leuk vindt! Nu weet je weer een beetje meer over verlichting… 🙂

   Fijne dag,
   Flore van lampenlicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *